Adviesraad Sociaal Domein Gilze en Rijen
Wij zijn een onafhankelijke adviesraad van burgers en doen ons werk vรณรณr burgers.

Nieuws


Terug naar overzicht

02-12-2020

๐ต๐‘’๐‘ฃ๐‘™๐‘œ๐‘”๐‘’๐‘› ๐‘ ๐‘’๐‘๐‘Ÿ๐‘’๐‘ก๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘–๐‘  ๐‘ฃ๐‘–๐‘›๐‘‘๐‘ก โ„Ž๐‘’๐‘ก ๐‘›๐‘Ž ๐‘ง๐‘’๐‘  ๐‘—๐‘Ž๐‘Ž๐‘Ÿ โ€˜๐‘ค๐‘’๐‘™๐‘™๐‘’๐‘ก๐‘—๐‘’๐‘ โ€™

๐„๐ ๐๐š๐ฅ๐ค๐ž๐ง๐ž๐ง๐๐ž ๐ง๐ž๐ž๐ฆ๐ญ ๐š๐Ÿ๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ฏ๐š๐ง ๐€๐๐ฏ๐ข๐ž๐ฌ๐ซ๐š๐š๐ ๐’๐จ๐œ๐ข๐š๐š๐ฅ ๐ƒ๐จ๐ฆ๐ž๐ข๐ง
๐‘๐ข๐ฃ๐ž๐ง๐š๐š๐ซ ๐„๐ ๐๐š๐ฅ๐ค๐ž๐ง๐ž๐ง๐๐ž ๐ง๐ž๐ž๐ฆ๐ญ ๐จ๐ฉ ๐Ÿ ๐ฃ๐š๐ง๐ฎ๐š๐ซ๐ข ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ ๐š๐Ÿ๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐€๐๐ฏ๐ข๐ž๐ฌ๐ซ๐š๐š๐ ๐’๐จ๐œ๐ข๐š๐š๐ฅ ๐ƒ๐จ๐ฆ๐ž๐ข๐ง. ๐๐ข๐ฃ ๐๐ž ๐ฌ๐ญ๐š๐ซ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐€๐๐ฏ๐ข๐ž๐ฌ๐ซ๐š๐š๐, ๐ง๐ฎ ๐ณ๐จโ€™๐ง ๐ณ๐ž๐ฌ ๐ฃ๐š๐š๐ซ ๐ ๐ž๐ฅ๐ž๐๐ž๐ง, ๐ฐ๐š๐ฌ ๐ก๐ข๐ฃ ๐๐ž ๐ž๐ž๐ซ๐ฌ๐ญ๐ž ๐ฌ๐ž๐œ๐ซ๐ž๐ญ๐š๐ซ๐ข๐ฌ ๐ž๐ง ๐๐ข๐ž ๐ญ๐š๐š๐ค ๐ก๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐ก๐ข๐ฃ ๐ฌ๐ข๐ง๐๐ฌ๐๐ข๐ž๐ง ๐ณ๐จ๐ง๐๐ž๐ซ ๐จ๐ง๐๐ž๐ซ๐›๐ซ๐ž๐ค๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฏ๐ฎ๐ฅ๐. ๐๐ฎ ๐ข๐ฌ, ๐ณ๐จ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ฅ๐ญ ๐ก๐ข๐ฃ, ๐ก๐ž๐ญ ๐ฆ๐จ๐ฆ๐ž๐ง๐ญ ๐ ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง ๐จ๐ฆ ๐๐ž ๐ฌ๐ž๐œ๐ซ๐ž๐ญ๐š๐ซ๐ข๐ฌ๐Ÿ๐ฎ๐ง๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐š๐š๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐จ๐ฉ๐ฏ๐จ๐ฅ๐ ๐ž๐ซ ๐๐จ๐จ๐ซ ๐ญ๐ž ๐ ๐ž๐ฏ๐ž๐ง. ๐™๐ข๐ฃ๐ง ๐ฆ๐จ๐ญ๐ข๐ฏ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐จ๐ฆ ๐š๐Ÿ๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ญ๐ž ๐ง๐ž๐ฆ๐ž๐ง: ,,๐‡๐ž๐ญ ๐ข๐ฌ ๐ฐ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ญ๐ฃ๐ž๐ฌโ€™โ€™. ๐ˆ๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ฌ๐ฉ๐ซ๐ž๐ค ๐ฆ๐ž๐ญ ๐๐ž ๐ซ๐ž๐๐š๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐ฏ๐š๐ง ๐–๐ž๐ž๐ค๐›๐ฅ๐š๐ ๐†๐ข๐ฅ๐ณ๐ž &๐š๐ฆ๐ฉ; ๐‘๐ข๐ฃ๐ž๐ง ๐ค๐ข๐ฃ๐ค๐ญ ๐ก๐ข๐ฃ ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐  ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐š๐Ÿ๐ ๐ž๐ฅ๐จ๐ฉ๐ž๐ง ๐ณ๐ž๐ฌ ๐ฃ๐š๐š๐ซ. ๐‡๐ข๐ฃ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ฅ๐ญ ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฆ๐จ๐ญ๐ข๐ฏ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐จ๐ฆ ๐๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ฌ ๐š๐š๐ง ๐๐ž ๐ฌ๐ฅ๐š๐  ๐ญ๐ž ๐ ๐š๐š๐ง ๐ž๐ง ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ก๐ž๐ญ๐ ๐ž๐ž๐ง ๐ญ๐จ๐ญ ๐ง๐ฎ ๐ญ๐จ๐ž ๐ข๐ฌ ๐›๐ž๐ซ๐ž๐ข๐ค๐ญ. ๐Ž๐จ๐ค ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ญ๐จ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ๐ฉ๐ฅ๐š๐ง๐ง๐ž๐ง ๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง ๐ญ๐ž๐ซ ๐ฌ๐ฉ๐ซ๐š๐ค๐ž.
๐‘ซ๐’๐’๐’“ ๐‘ฉ๐’“๐’Š๐’ˆ๐’Š๐’•๐’•๐’† ๐‘ณ๐’‚๐’–๐’“๐’Š๐’‹๐’”๐’†๐’
Sociaal. Het is een woord dat centraal staat in het leven van Ed Balkenende. Op de dag van het interview doet hij uitnodigend de voordeur open, waarna hij voor gaat naar de woonkamer waar twee vogeltjes zich duidelijk laten horen. Het blijken twee zebravinken, zo genoemd vanwege hun zwart-wit gestreepte staarten. ,,Levendige beestjesโ€™โ€™, motiveert Ed de keuze voor deze diertjes. Hij vertelt dat hij vrijwel altijd dergelijke vogeltjes heeft gehad. ,,In mijn jeugd al, toen ik nog bij mijn vader en moeder woondeโ€™โ€™.
๐„๐ฏ๐ž๐ง ๐ค๐ž๐ง๐ง๐ข๐ฌ๐ฆ๐š๐ค๐ž๐ง
Voordat het daadwerkelijke gesprek over zijn afscheid van de Adviesraad Sociaal Domein begint, vindt een korte kennismaking plaats. Maarโ€ฆeerst nog even koffie inschenken, want dat hoort ook bij het sociale karakter. Koffie met een koek erbij. Overduidelijk geen โ€˜Haags bakjeโ€™, ondanks het feit dat Ed in Den Haag is geboren, maar een vol kopje koffie. En later tijdens het interview zelfs nog een tweede kopje. In Den Haag geboren dus, in 1950. De nu 70-jarige Ed werkte voor zijn pensionering bij Rijkswaterstaat en verhuisde in 2000 naar Rijen. De reden voor die verhuizing was een overplaatsing naar Rijkswaterstaat in Tilburg.
๐€๐๐ฏ๐ข๐ž๐ฌ๐ซ๐š๐š๐ ๐’๐จ๐œ๐ข๐š๐š๐ฅ ๐ƒ๐จ๐ฆ๐ž๐ข๐ง
De Adviesraad Sociaal Domein, waar houdt die zich eigenlijk mee bezig? Ed antwoordt: ,,Gevraagd en ongevraagd advies geven. We willen dat de gemeente goed luistert naar burgersโ€™โ€™. De Adviesraad kan worden gezien als de opvolger van de WMO-raad. Over zijn motivatie om zich voor de Adviesraad in te zetten, vertelt Ed: ,,Ik ben ervoor gevraagdโ€™โ€™. Hij blijkt te zijn benaderd vanuit Lokaal Steunpunt Mantelzorg. Zelf was hij tot korte tijd daarvoor ook mantelzorger voor zijn echtgenote. Zij is in 2013 overleden, maar haar naam prijkt nog steeds op het naambordje bij de voordeur.
๐“๐š๐ค๐ž๐ง
,,Na zes jaar is het welletjesโ€™โ€™, zo motiveert Ed zijn besluit om afscheid te nemen. De taken van een secretaris bleken veelomvattend. Behalve dat hij tien maal per jaar vergaderde en daarnaast ook regelmatig met het Dagelijks Bestuur bijeen kwam, besteedde hij toch zeker een dag per week aan werkzaamheden. De agenda opstellen, om beurten notuleren, advies uitbrengen aan B&W en de Commissie Samenleving op de voet volgen, want dat is immers de Commissie waar het Sociaal Domein ter sprake komt.
๐Ž๐ง๐ญ๐ฐ๐ข๐ค๐ค๐ž๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง
Ed vertelt dat in de zes jaar dat de Adviesraad inmiddels bestaat veel is bereikt. Waar hij het meest trots op is? Hij antwoordt: ,,Dat we beter worden gezien en serieus worden genomen door de gemeente. En op de samenwerking met de adviesraden van het Hart van Brabantโ€™โ€™. De secretaris is blij dat de inbreng van de Adviesraad steeds meer wordt gewaardeerd, zeker door beleidsambtenaren. Wel ergert hij zich aan politieke praatjes: ,,Je moet eerlijk zijnโ€™โ€™. Het is duidelijk, dit gaat niet over die beleidsambtenaren en namen noemt hij niet. Wel vertelt Ed blij te zijn met de huidige stevige oppositie in de gemeente Gilze en Rijen. ,,Er moet harder aan de bel worden getrokkenโ€™โ€™. Als belangrijk voorbeeld noemt hij een politieke uitspraak over wachtlijsten die โ€˜er niet zouden zijnโ€™. Het moge duidelijk zijn dat de Adviesraad met die uitspraak niet gelukkig was.
๐‘๐ž๐š๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐’๐ž๐ง๐ข๐จ๐ซ๐ž๐ง๐ฉ๐ฅ๐š๐ญ๐Ÿ๐จ๐ซ๐ฆ
Met het afscheid als secretaris van de Adviesraad komt er ook een einde aan zijn werkzaamheden binnen het Seniorenplatform. Lenie Schuermans, als SVR-secretaris actief binnen het platform, is complimenteus: ,,Ed was bereid toen ik hem dit vroeg om zitting te nemen bij de Wegwijzer, een loket dat SVR samen met VIP had ingericht om inwoners in de Oase vragen te laten stellen over o.a. hulpvragen bij zorg. Dit fysieke loket is opgeheven toen vorig jaar het Dorpsteam kwam. Daarnaast maakt Ed namens de Adviesraad deel uit van het Seniorenplatform. Hij is een waardevolle aanvulling omdat hij goed op de hoogte is van zaken die spelen binnen het Sociaal Domein en zo ook de seniorenverenigingen worden geรฏnformeerd over de adviezen die zij geven over o.a. WMO-zaken. Meer kan ik niet over Ed vertellen, dan dat hij een zeer sociaal bewogen inwoner is met veel kennis van zakenโ€™โ€™.
๐‘๐ž๐š๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐€๐๐ฏ๐ข๐ž๐ฌ๐ซ๐š๐š๐
Ook Anthony Bisschops, voorzitter van de Adviesraad, reageert in positieve bewoordingen op het aanstaande vertrek van de secretaris: ,, Ed heeft de fundamenten weggelegd bij het ontstaan van de Adviesraad. Graag gebruikt hij de kennis en ervaring, maar ook de verhalen van zijn oude werkgever Rijkswaterstaat. Als secretaris was hij op de letter. Hij gebruikt zijn kennis en kunde niet alleen om de Adviesraad in zijn geheel te ondersteunen, maar hij heeft ook oog voor de individuele mens. Hij zet zich volledig in met een warm hart, dat hebben de leden van de Adviesraad de afgelopen jaren mogen ervaren. Dat hij na zes jaar de Adviesraad gaat verlaten zal bij de andere leden als een groot gemis zijn. Gelukkig blijft hij nog wel even op de achtergrond aanwezig om de nieuwe secretaris bij te staan met zijn ervaring. Want dat is Ed, een man waarop je kan bouwen. We zijn hem enorm dankbaarโ€™โ€™.
๐“๐จ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ๐ฉ๐ฅ๐š๐ง๐ง๐ž๐ง
Bij een interview over een afscheid mag een vraag over toekomstplannen niet ontbreken. Wat zijn de toekomstplannen van Ed Balkenende? Hij antwoordt snel: ,,Leuke dingen doenโ€™โ€™. En wat zijn die leuke dingen dan? Ed vult aan: ,,Uitstapjes maken, zodra het weer kanโ€™โ€™. Het worden ongetwijfeld uitstapjes naar zijn geboorteplaats Den Haag, maar vooral ook naar musea. Hij heeft immers een museumjaarkaart. Ook blijft hij genieten van de twee zebravinkjes. Reizen gaat hij misschien ook weer doen, zodra het verantwoord is. Aan eerdere reizen bewaart hij goede herinneringen. Zijn echtgenote ontmoette hij voor het eerst op Siciliรซ en zijn huidige vriendin op Malta.
๐Ž๐ฉ๐ฏ๐จ๐ฅ๐ ๐ข๐ง๐ 
Ed mag dan al volop toekomstplannen hebben, hij laat de Adviesraad niet onverzorgd achter. Hij blijft op de achtergrond betrokken en wil zijn opvolger graag met raad en daad bij staan. Op de vraag wie die opvolger wordt, antwoordt hij niet onmiddellijk. Hij vertelt dat Annet Nieuwland zijn taken voorlopig over zal nemen. Dat neemt niet weg dat nieuwe leden van harte welkom zijn: ,,We zijn zelfs dringend op zoek naar nieuwe ledenโ€™โ€™. Aan welke eisen die leden moeten voldoen? Ed antwoordt: ,,Ze moeten voldoende tijd hebben. Ervaring is niet nodig, enthousiasme welโ€™โ€™. Geรฏnteresseerden kunnen contact opnemen met Secretariaat@adviesraadsociaaldomeingr.nl.

 128852349_3574944205904922_3126311515550269378_n.jpg


Terug naar overzichtย 
ย 
ย 
ย