Adviesraad Sociaal Domein Gilze en Rijen
Wij zijn een onafhankelijke adviesraad van burgers en doen ons werk vóór burgers.

Nieuws


Terug naar overzicht

02-12-2020

𝐵𝑒𝑣𝑙𝑜𝑔𝑒𝑛 𝑠𝑒𝑐𝑟𝑒𝑡𝑎𝑟𝑖𝑠 𝑣𝑖𝑛𝑑𝑡 ℎ𝑒𝑡 𝑛𝑎 𝑧𝑒𝑠 𝑗𝑎𝑎𝑟 ‘𝑤𝑒𝑙𝑙𝑒𝑡𝑗𝑒𝑠’

𝐄𝐝 𝐁𝐚𝐥𝐤𝐞𝐧𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐞𝐦𝐭 𝐚𝐟𝐬𝐜𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐫𝐚𝐚𝐝 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐃𝐨𝐦𝐞𝐢𝐧
𝐑𝐢𝐣𝐞𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐄𝐝 𝐁𝐚𝐥𝐤𝐞𝐧𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐞𝐦𝐭 𝐨𝐩 𝟏 𝐣𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐚𝐟𝐬𝐜𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐫𝐚𝐚𝐝 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐃𝐨𝐦𝐞𝐢𝐧. 𝐁𝐢𝐣 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐫𝐚𝐚𝐝, 𝐧𝐮 𝐳𝐨’𝐧 𝐳𝐞𝐬 𝐣𝐚𝐚𝐫 𝐠𝐞𝐥𝐞𝐝𝐞𝐧, 𝐰𝐚𝐬 𝐡𝐢𝐣 𝐝𝐞 𝐞𝐞𝐫𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐞 𝐭𝐚𝐚𝐤 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐡𝐢𝐣 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐬𝐝𝐢𝐞𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐛𝐫𝐞𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐮𝐥𝐝. 𝐍𝐮 𝐢𝐬, 𝐳𝐨 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐭 𝐡𝐢𝐣, 𝐡𝐞𝐭 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐠𝐞𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐨𝐦 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐬𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐚𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐩𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐫 𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐭𝐞 𝐠𝐞𝐯𝐞𝐧. 𝐙𝐢𝐣𝐧 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐨𝐦 𝐚𝐟𝐬𝐜𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐦𝐞𝐧: ,,𝐇𝐞𝐭 𝐢𝐬 𝐰𝐞𝐥𝐥𝐞𝐭𝐣𝐞𝐬’’. 𝐈𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐤 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐛𝐥𝐚𝐝 𝐆𝐢𝐥𝐳𝐞 &𝐚𝐦𝐩; 𝐑𝐢𝐣𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐣𝐤𝐭 𝐡𝐢𝐣 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐚𝐟𝐠𝐞𝐥𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐳𝐞𝐬 𝐣𝐚𝐚𝐫. 𝐇𝐢𝐣 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐭 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐣𝐝𝐬 𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐥𝐚𝐠 𝐭𝐞 𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐞𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐭𝐠𝐞𝐞𝐧 𝐭𝐨𝐭 𝐧𝐮 𝐭𝐨𝐞 𝐢𝐬 𝐛𝐞𝐫𝐞𝐢𝐤𝐭. 𝐎𝐨𝐤 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐭𝐨𝐞𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭𝐩𝐥𝐚𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐫 𝐬𝐩𝐫𝐚𝐤𝐞.
𝑫𝒐𝒐𝒓 𝑩𝒓𝒊𝒈𝒊𝒕𝒕𝒆 𝑳𝒂𝒖𝒓𝒊𝒋𝒔𝒆𝒏
Sociaal. Het is een woord dat centraal staat in het leven van Ed Balkenende. Op de dag van het interview doet hij uitnodigend de voordeur open, waarna hij voor gaat naar de woonkamer waar twee vogeltjes zich duidelijk laten horen. Het blijken twee zebravinken, zo genoemd vanwege hun zwart-wit gestreepte staarten. ,,Levendige beestjes’’, motiveert Ed de keuze voor deze diertjes. Hij vertelt dat hij vrijwel altijd dergelijke vogeltjes heeft gehad. ,,In mijn jeugd al, toen ik nog bij mijn vader en moeder woonde’’.
𝐄𝐯𝐞𝐧 𝐤𝐞𝐧𝐧𝐢𝐬𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧
Voordat het daadwerkelijke gesprek over zijn afscheid van de Adviesraad Sociaal Domein begint, vindt een korte kennismaking plaats. Maar…eerst nog even koffie inschenken, want dat hoort ook bij het sociale karakter. Koffie met een koek erbij. Overduidelijk geen ‘Haags bakje’, ondanks het feit dat Ed in Den Haag is geboren, maar een vol kopje koffie. En later tijdens het interview zelfs nog een tweede kopje. In Den Haag geboren dus, in 1950. De nu 70-jarige Ed werkte voor zijn pensionering bij Rijkswaterstaat en verhuisde in 2000 naar Rijen. De reden voor die verhuizing was een overplaatsing naar Rijkswaterstaat in Tilburg.
𝐀𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐫𝐚𝐚𝐝 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐃𝐨𝐦𝐞𝐢𝐧
De Adviesraad Sociaal Domein, waar houdt die zich eigenlijk mee bezig? Ed antwoordt: ,,Gevraagd en ongevraagd advies geven. We willen dat de gemeente goed luistert naar burgers’’. De Adviesraad kan worden gezien als de opvolger van de WMO-raad. Over zijn motivatie om zich voor de Adviesraad in te zetten, vertelt Ed: ,,Ik ben ervoor gevraagd’’. Hij blijkt te zijn benaderd vanuit Lokaal Steunpunt Mantelzorg. Zelf was hij tot korte tijd daarvoor ook mantelzorger voor zijn echtgenote. Zij is in 2013 overleden, maar haar naam prijkt nog steeds op het naambordje bij de voordeur.
𝐓𝐚𝐤𝐞𝐧
,,Na zes jaar is het welletjes’’, zo motiveert Ed zijn besluit om afscheid te nemen. De taken van een secretaris bleken veelomvattend. Behalve dat hij tien maal per jaar vergaderde en daarnaast ook regelmatig met het Dagelijks Bestuur bijeen kwam, besteedde hij toch zeker een dag per week aan werkzaamheden. De agenda opstellen, om beurten notuleren, advies uitbrengen aan B&W en de Commissie Samenleving op de voet volgen, want dat is immers de Commissie waar het Sociaal Domein ter sprake komt.
𝐎𝐧𝐭𝐰𝐢𝐤𝐤𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧
Ed vertelt dat in de zes jaar dat de Adviesraad inmiddels bestaat veel is bereikt. Waar hij het meest trots op is? Hij antwoordt: ,,Dat we beter worden gezien en serieus worden genomen door de gemeente. En op de samenwerking met de adviesraden van het Hart van Brabant’’. De secretaris is blij dat de inbreng van de Adviesraad steeds meer wordt gewaardeerd, zeker door beleidsambtenaren. Wel ergert hij zich aan politieke praatjes: ,,Je moet eerlijk zijn’’. Het is duidelijk, dit gaat niet over die beleidsambtenaren en namen noemt hij niet. Wel vertelt Ed blij te zijn met de huidige stevige oppositie in de gemeente Gilze en Rijen. ,,Er moet harder aan de bel worden getrokken’’. Als belangrijk voorbeeld noemt hij een politieke uitspraak over wachtlijsten die ‘er niet zouden zijn’. Het moge duidelijk zijn dat de Adviesraad met die uitspraak niet gelukkig was.
𝐑𝐞𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐒𝐞𝐧𝐢𝐨𝐫𝐞𝐧𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦
Met het afscheid als secretaris van de Adviesraad komt er ook een einde aan zijn werkzaamheden binnen het Seniorenplatform. Lenie Schuermans, als SVR-secretaris actief binnen het platform, is complimenteus: ,,Ed was bereid toen ik hem dit vroeg om zitting te nemen bij de Wegwijzer, een loket dat SVR samen met VIP had ingericht om inwoners in de Oase vragen te laten stellen over o.a. hulpvragen bij zorg. Dit fysieke loket is opgeheven toen vorig jaar het Dorpsteam kwam. Daarnaast maakt Ed namens de Adviesraad deel uit van het Seniorenplatform. Hij is een waardevolle aanvulling omdat hij goed op de hoogte is van zaken die spelen binnen het Sociaal Domein en zo ook de seniorenverenigingen worden geïnformeerd over de adviezen die zij geven over o.a. WMO-zaken. Meer kan ik niet over Ed vertellen, dan dat hij een zeer sociaal bewogen inwoner is met veel kennis van zaken’’.
𝐑𝐞𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐞𝐬𝐫𝐚𝐚𝐝
Ook Anthony Bisschops, voorzitter van de Adviesraad, reageert in positieve bewoordingen op het aanstaande vertrek van de secretaris: ,, Ed heeft de fundamenten weggelegd bij het ontstaan van de Adviesraad. Graag gebruikt hij de kennis en ervaring, maar ook de verhalen van zijn oude werkgever Rijkswaterstaat. Als secretaris was hij op de letter. Hij gebruikt zijn kennis en kunde niet alleen om de Adviesraad in zijn geheel te ondersteunen, maar hij heeft ook oog voor de individuele mens. Hij zet zich volledig in met een warm hart, dat hebben de leden van de Adviesraad de afgelopen jaren mogen ervaren. Dat hij na zes jaar de Adviesraad gaat verlaten zal bij de andere leden als een groot gemis zijn. Gelukkig blijft hij nog wel even op de achtergrond aanwezig om de nieuwe secretaris bij te staan met zijn ervaring. Want dat is Ed, een man waarop je kan bouwen. We zijn hem enorm dankbaar’’.
𝐓𝐨𝐞𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭𝐩𝐥𝐚𝐧𝐧𝐞𝐧
Bij een interview over een afscheid mag een vraag over toekomstplannen niet ontbreken. Wat zijn de toekomstplannen van Ed Balkenende? Hij antwoordt snel: ,,Leuke dingen doen’’. En wat zijn die leuke dingen dan? Ed vult aan: ,,Uitstapjes maken, zodra het weer kan’’. Het worden ongetwijfeld uitstapjes naar zijn geboorteplaats Den Haag, maar vooral ook naar musea. Hij heeft immers een museumjaarkaart. Ook blijft hij genieten van de twee zebravinkjes. Reizen gaat hij misschien ook weer doen, zodra het verantwoord is. Aan eerdere reizen bewaart hij goede herinneringen. Zijn echtgenote ontmoette hij voor het eerst op Sicilië en zijn huidige vriendin op Malta.
𝐎𝐩𝐯𝐨𝐥𝐠𝐢𝐧𝐠
Ed mag dan al volop toekomstplannen hebben, hij laat de Adviesraad niet onverzorgd achter. Hij blijft op de achtergrond betrokken en wil zijn opvolger graag met raad en daad bij staan. Op de vraag wie die opvolger wordt, antwoordt hij niet onmiddellijk. Hij vertelt dat Annet Nieuwland zijn taken voorlopig over zal nemen. Dat neemt niet weg dat nieuwe leden van harte welkom zijn: ,,We zijn zelfs dringend op zoek naar nieuwe leden’’. Aan welke eisen die leden moeten voldoen? Ed antwoordt: ,,Ze moeten voldoende tijd hebben. Ervaring is niet nodig, enthousiasme wel’’. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Secretariaat@adviesraadsociaaldomeingr.nl.

 128852349_3574944205904922_3126311515550269378_n.jpg


Terug naar overzicht